XII „Панаир на младите“ - SITE-SPECIFIC

Дванадесетото издание на единствения SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2019 ще се проведе в периода 1-5 октомври 2019 г. За поредна година фестивалът ще предложи на публиката неповторими театрални изживявания и великолепни спектакли в нетрадиционните театрални пространства на Младежки театър „Николай Бинев“.

Фестивалът „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2019 се организира с любезното съдействие на Столична община и Министерство на културата на Република България. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.
 Единствено в рамките на фестивала три от потайните и обикновено затворени за публиката пространства в Младежки театър „Николай Бинев“ ще отворят вратите си за гостите на фестивала, които ще се докоснат от уникалността на SITE-SPECIFIC театъра и селектираните за фестивала представления. Тазгодишното издание на „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ ще предложи и досег на българската публика с един от най-успешните български хореографи в светаХристиян Бакалов, който е покорил множество световни сцена, но ще бъде ключов елемент и от „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2019. Той ще представи своята потапяща перформативна инсталация „PURE“, на която зрителите ще могат да се насладят напълно безплатно.
 
SITE-SPECIFIC театърът е вид сценично представяне, вдъхновено от конкретно специфично пространство, което не разполага с традиционните представи за сцена и салон

„Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2019 ще предложи на своите гости интересна и наситена програма, която започва на 1-и октомври със спектакъла „Слънчев бряг“, който ще се изиграе в пространство „Осветителен мост“ в Младежки театър. Спектакълът с екип режисьор Любомир Сапунджиев, сценограф Михаела Mихайлова и актьорите Стефан Саръиванов и Йоана Димитрова ще представи историята на трудовия лагер „Слънчев бряг“, създаден в каменна кариера край Ловеч, който по ирония на съдбата е изграден в същата година, в която известният Черноморски курорт посреща своите първи гости – 1959 г.


 Екип „Слънчев бряг“


 Екип „Слънчев бряг“

Спектакълът ще се изиграе три пъти –  от 18:00, 19:30 и 21:00 ч.
 
Във втория ден на фестивала, зрителите ще имат възможност да бъдат част от проекта „PURE на Християн Бакалов от 14:00 ч. до 22:00 ч. Всеки зрител бива потопен индивидуално в поредица от ситуации и преживявания, чрез които се стимулира въображението и възприятието му за реалността. Публиката/участниците са преведени през различни пространства, в които визуални и сетивни композиции се активират чрез тяхното физическо присъствие. Позиционирайки се между визуалните изкуства и пърформанса, „PURE“ генерира взаимодействия между тела и обекти и създава ситуации, при които публиката, изпълнителите и инсталациите имат единна функция в общ предмет на изкуството.
 
Събитието е с „вход свободен“.

 

„PURE“
 
3-и октомври ще предизвика интереса на публиката със сетивния интерактивен пърформанс „Бар Здраве“, който ще се изиграе в пространство „M1 в Младежки театър „Николай Бинев“. Пърформънс изгражда множество творчески и логически връзки между танца, движението и здравето и как тези три елементи се допълват и развиват помежду си. Екипът Стефи Руменова; Нели Арабаджиева, Биляна Кирилова, Петър Петров, Пламен Христов, Светослав Димитров, Илиана П.Саласар се впуска в едно интерактивно представление, което следва една действена форма, разчупвайки традиционните концепции.

Драги зрители, моля, имайте предвид, че спектакълът е индивидуално интерактивно представление, в което един зрител влиза на всеки 3 минути, тъй че се пригответе с малко търпение, очаквайки Вашия ред в нашето уютно фоайе.


Екип „Бар Здраве“
 
Спектакълът ще се изиграе три пъти – от 18:00, 19:30 и 21:00 ч.
 
Моноспектакълът „Аскетът“ на режисьора Любослав Неделчев ще бъде центърът на вниманието в рамките на четвъртия ден на фестивала. Спектакълът, който ще се изиграе в пространство „Апартамента“,  разказва историята на един мъж, живеещ сам и отдал се доброволно на аскесза, който обаче прекъсва, започвайки да кани хора в дома си, тъй като стига до разбирането, че за да спаси себе си, то трябва първо да спаси целия свят. За да спаси целия свят обаче, е нужно да разбере как да спаси всеки жител на Земята, а впоследствие и самия себе си. След като публиката преминава през всяка една от стаите, които отразяват различните стадии на Приготовление, Път и Мълчание публиката заедно с Аксета стигат до последната...


Екип „Аскетът“
 
Спектакълът ще се изиграе три пъти –  от 18:00, 19:30 и 21:00 ч.
 
В последната вечер на фестивала силата на музиката ще завладее „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2019, когато на сцената в Клуба на актьора в 21:30 ще се качат The Gentlemen, а, когато те са на сцената забавлението е гарантирано!
 
За повече информация може да посетите сайта на Младежки театър „Николай Бинев“ или фейсбук-събитието на „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2019.
 
Билетите за спектаклите са изключително ограничен брой и се препоръчва по-ранното им закупуване на касата на театъра или на www.mlt.bg