XI „Панаир на младите“ - SITE-SPECIFIC

 

Добре дошли на XI-ото издание на „Панаир на младите“ – SITE-SPECIFIC THEATRE!


 Навлизайки във второто десетилетие на съществуването си, фестивалът „Панаир на младите“ продължава да бъде сред най-интересните, вълнуващи и провокиращи въображението театрални фестивали в България. Ние вярваме,  че българската театрална сцена заслужава нови и смели театрални форми, които да открият своето място в българския театър.

Убедени в идеята, че за да видим „промяната“, то самите ние трябва да я предизвикаме, посветихме за трета поредна година фестивалът „Панаир на младите“ на SITE-SPECIFIC театъра

SITE-SPECIFIC театърът е вид сценично представяне, вдъхновено от конкретно специфично пространство, което не разполага с традиционните представи за сцена и салон. Пространствата, в които се реализират проектите са нестандартни и позволяват на публиката да се докосне до театъра по един нов и различен начин. Спектаклите от програмата на „Панаир на младите“ – SITE-SPECIFIC THEATRE преминават отвъд стандартните театрални граници, превръщайки се в очарователно преживяване.

Единствено по време на фестивала две от недостъпните и потайни пространства в Младежки театър "Николай Бинев" ще бъдат отворени за публиката, която освен на вълнуващ театър ще има удоволствието да се наслади и на два джаз концерта. Нека заедно се докоснем до магията на SITE-SPECIFIC театъра.

В рамките на 5 фестивални дни – от 1 до 5 октомври 2018, спектаклите на младите артисти ще придадат истински творчески смисъл на специфичните и нетрадиционни локации в Младежки театър "Николай Бинев". 

Всеки проект ще бъде представен 3 пъти в рамките на своята премиерна дата - от 18:00, 19:30 и 21:00 ч.

Освен много театрални изненади, свързани с единствения, посветен на SITE-SPECIFIC театъра, фестивал в България, зрителите ще имат възможност и да се насладят на два страхотни джаз-концерта на 1 и 5 октомври, които ще бъдат с вход свободен.
 
Официалната програма на „Панаир на младите“ – SITE-SPECIFIC THEATRE

Посетете събитието във фейсбук тук

1 ОКТОМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/ 

18:00, 19:30 и 21:00 ч. „Портретът“
ЛОКАЦИЯ Пространство „M1”

Пърформанс на: Бояна Бъчварова, Лорина Камбурова и Мариана Георгиева„Портретът“ е проект на границата между театъра, изобразителното изкуство и пърформанса, който изследва тънката и чувствителна връзка, която се изгражда между
твореца, произведението и публиката в процеса на създаване на една картина. Кой е по- силен – човекът или артистичният импулс? По какъв начин тяхната взаимозависимост
минава през призмата на зрителя „тук и сега“? Как тялото, образът и пространството се провокират взаимно, за да създадат „портрет“ на едно преживяване?

22:00 ч. Концерт на Harlem JazzHarlem Jazz е поредица от концерти, която пресъздава музикалната атмосфера на джаз сцената в Харлем, Ню Йорк през 60-те години на миналия век и новите стилове, които се
появяват в този период. Експлозивна комбинация от фънк, калипсо и ударна доза грууви boogaloo! 
Роко Захариев – тромпет
Петър Георгиев – китара
Димитър Карамфилов – контрабас

Концертът ще се проведе в Клуб на актьора в Младежки театър "Николай Бинев" (вход откъм ул. Малко Търново)

2 ОКТОМВРИ /ВТОРНИК/

18:00, 19:30 и 21:00 ч. „Подводие“
ЛОКАЦИЯ Климатичната инсталация

Интерактивен мултимедиен пърформанс на Николина Недялкова и Любомир Минчев – Zero OneПубликата попада в капсула, носеща се дълбоко из подводието. Там тя ще срещне обитателя на плавателния съд. Той ще бъде водачът на това пътуване, затова е важно новодошлият екипаж да намери общ език на комуникация с него. Публиката играе важна роля в развитието на събитията, затова с влизането си на борда тя вече няма да е „публика“, а „екипаж“. В Подводието комуникацията е звуково-визуална импровизация. Тя следва развитието на сюжета, заложен в пространството чрез използвания инструментариум – свързани помежду си звукови конструкции и видео инсталации. Екипажът на подводната лодка ще трябва да се справи с разрешаването на загадката, до която ще стигне по време на пътуването. Отговорите ще бъдат там, но ще следва да се предприемат действия, за да завърши това пътуване там, откъдето е започнало. Или пък не съвсем.


3 ОКТОМВРИ /СРЯДА/

16:00 ч. Прожекция на „Зад кулисите“ - Документален филм за Младежки театър "Николай Бинев", продуцент „Комбайн Пръдъкшън Къмпани”.

Локация Камерна сцена

18:00, 19:30 и 21:00 ч. „Черната кутия“
ЛОКАЦИЯ Пространство „M1”

Автор и Режисьор Теодора Георгиева
Участват: Петър Петров и Ели КолеваЗелена поляна, обсипана със цветя. Слънцето свети. Много човечета весело тичат и се смеят. Едно малко човече върви приведено, запушило уши, закрило очи. Спряло се до една черна кутия. Влязло вътре. Затворило капака. Едни човечета искали да влязат при него. То не ги пускало. Други го викали навън. То не излизало. Минали дни. Седмици. Месеци. Човечето не излизало навън. След много години отворило кутията. Много бавно се показало навън. Огледало се. Надало изплашен вик и се прибрало. Затворило капака. Навън слънцето огрявало цветята, тревата и многото весели човечета. Завалял дъжд. Всички се скрили под едно дърво, смеейки се. Дъждът се усилил. Всички се затичали към високата част на хълма. На поляната останала само черната кутия. Дъждът продължавал да вали. Поляната се превърнала в река.

4 ОКТОМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/

18:00, 19:30 и 21:00 ч. „Вътрешният глас“
ЛОКАЦИЯ Климатичната инсталация

Автор Теодора Георгиева
Режисьор Любомир Колаксъзов
Сценограф Цецка Ивайлова
Участва Живко Джуранов„Вътрешният глас“ е зов, който ни събужда, напомня ни да открием в самите себе си  онази искрица светлина, която ни прави истински живи хора. Гласът ни призовава не да се страхуваме от мрака,  а да слезем дълбоко в себе си и да се опитаме да спасим душата си от най-големия ѝ враг, който бавно протяга пипала вътре в нас и засмуква същността ни. Проектът „Вътрешният глас“ изследва  възможността за Спасение на Човешката душа чрез налудничаво-абсурдните действия на Човека и неговия сблъсък с чудовищната Тълпа.

„Затварям очи.
Виждам едно черно и празно място.
Не е лошо. Не е добро.
Празно е. Пусто е.
Нов него звучи музика. Много, много тиха музика.“

5 ОКТОМВРИ /ПЕТЪК/

18:00, 19:30 и 21:00 ч. „Прометей“
ЛОКАЦИЯ Пространство „M1”.

Режисьор Стефан Прохоров
сценограф Кети Маринова
Участват: Веселин Петров, Любомир Желев, Мартина Кръстева"Прикованият Прометей“ е най-българската антична драма. „Прометей“ е спектакъл за страданието като основно действие, занимание, мисия. Приковани за усещането, че „по света“ и „у нас“ са различни неща, тръгваме на път към мотивите да престъпиш закона. Търсим път към ежедневието на болката. Търсим обяснение за гордостта от мъката. „Прометей“ е въпрос към поколението преди нас. 

„Прометей“ по „Прикованият Прометей“ от Есхил и други текстове.

22:00 ч. Концерт на Hot Club de Plovdiv

Hot Club de Plovdiv се обединява около стремежа към автентичното за средата на XX век звучене и виртуозността на Джанго Райнхард и Стефан Грапели. Музиката на квартета води към динамично и увлекателно пътешествие през времето до „златните години на европейския джаз“.


Петър Койчев - китара
Любомир Толумбаджиев - цигулка
Момчил Ангелов - китара
Александър Леков – бас

Концертът ще се проведе в Клуб на актьора в Младежки театър "Николай Бинев" (вход откъм ул. Малко Търново)

Фотограф Гергана Дамянова