X „Панаир на младите“ - SITE-SPECIFIC

 
Десетото издание на фестивала „Панаир на младите“ отново бе посветено на театралната форма SITE-SPECIFIC.


Младежки театър вдъхна живот на 5 нетрадиционни пространства,  като продуцира реализирането на 5 проекта, избрани на конкурсен принцип. В рамките на 5 дни – от 1 до 5 октомври 2017, спектаклите на млади режисьори и актьори се изпълниха в 5 специфични локации в театъра

 
И тъй като SITE-SPECIFIC театърът е вид сценично представяне, вдъхновено от специфично пространство, то публиката навлезе във вътрешността на театъра, за да се потопи в театралните преживявания. Пространствата, които иначе са недостъпни, бяха отворени за публиката по време на фестивала. 

Вижте реализираните спектакли и техните специфични локации. 1. „Фюнеръл 2017”, реж. Дина Маркова - Осветителен мост 

Участват: Цвета Дойчева и Владимир Ковачев

ЖЕНАТА и МЪЖЪТ са изхвърлили своя телевизор, но продължават да бъдат зависими от случващото се навън. Опитът за създаване на връзка-пашкул се е провалил. Сега накъде? Това важно решение те предоставят на група непознати – гости на тяхното собствено погребение.

Със смъртта на смисъла се срещаме през погледа на млада двойка, която се разделя един с друг и с илюзиите си за по-добър живот. Сюжетът проследява как външният свят нахлува в дома им и задушава възможността им за интимност. От частния случай на едно неслучено семейство и погребението на една връзка, историята преминава в погребението на Духа тук, днес и сега.

„Фюнеръл 2017“ е история за неслучилите се желания, за това, което си е отишло от нас, за онова другото, което сме погребали вътре в нас преди да се роди, и за нуждата ни от взаимност въпреки всичко.


2. „Косвени щети“, реж. Максима Боева – Климатична инсталация  

Участват: Анелия Мангърова, Дайяна Димитрова, Дария Димитрова, Катерина Стоянова, Радослава Неделчева
Текст за театър: Никея Петрова, Олга Иванова, Максима Боева


Жените са заклещени между двете страни на бойното поле в края на Втората световна война. „Тя“ носи лицето на врага, защото е негова майка, дъщеря или сестра. Посегателството над нея е посегателство и над него.
 
„Косвени щети“ изследва историите на жените, които не са преки участници във войната, но се оказват прицел на едни от най-тежките ѝ наказания и са принудени да споделят вината на общността, към която принадлежат. Техните обичани братя и синове може би са същите като зверовете, от които самите те се страхуват.

Как действа „тя“ в условията на внезапно развихрилия се кошмар?


3. „Скрито-покрито“ - сетивно-интерактивен пърформънс, представител Габриела Петрова - Апартамент Каса 

Идея и изпълнение: Ана Вълчева, Габриела Петрова, Саша Хаджиева

„Скрито-покрито“ е сетивно-интерактивен пърформънс, чиято цел е да изследва играта като феномен, както и импулса ни за игра. Това е своеобразен малък лабиринт от въпроси, загадки, лични открития и отговори. Студено. Топло. И още по-топло...там някъде, в центъра му ще пренаредите кубчето на Рубик, ще разсъблечете някоя своя или чужда илюзия, ще може да прошепнете една тайна или може би ще попаднете на прашна истина или две. Това е представление, в което ролите между актьор и публика се разменят, а играта и неконвенционалният театър се срещат. То е предназначено за всички любопитни, за всички изследователи и търсачи на отговори, за всички с два сантиметра по-дълъг нос.

4. „Малкият Хамлет“, реж. Анета Иванова – Тераса Камерна сцена  

Режисьор Анета Иванова 
Участват: Боян Петров, Владислав Стоименов, Йордан Върбанов, Кирил Недков, Кристиян Топов, Румен Михайлов, Явор Гаджев
Художник Вилияна Карушкова

В неуютното време на престъпност, корупция и насилствена смяна на властта, четирима наемници-неудачници застъпват поредната си нощна смяна. Но тази вечер дежурството им бива прекъснато от нещо, срещу което оръжията са безсилни. Бездуховността им влиза в битка със свръхестествените сили, изправени пред тях. Къде е границата между сюрреалното и безумната действителност, в която живеят нашите не-герои? Къде е истината и колко всъщност струват любовта и правдата, когато господства желанието за власт и всяка разпра свършва с кръв? „Хамлет“, прочетен през очите на маргиналите, прочетен така, че въпросът „Да бъдеш или не?“ потъва в празното пространство между сградите, а отговорът е един единствен глух изстрел.

5. „Черният лебед“, реж. Тамара Янков – Сценичен кръг  

Режисьор - Тамара Янков Художник - Наталия Андреева- Дойчева Композитор - Калин Николов Танцьори - Ина Гергинова, Цветина Матова 

„Вратата се отваря. Влизаш в тайната си стая... Срещата е винаги неочаквана, макар и да е все същата, за пореден път. Всичко започва отначало. Тъмнината изкривява отражението ти в огледалото, нахлува в мислите ти, прилича на сън, съставен от множество реалности. Ще успеят ли да се сдобрят частите ти в цялост? Какво се крие в мрачния ъгъл на твоята същност? Кой има последната дума? Тук дуалността рисува твоя образ. Тук Душата е облечена в тяло... Тук... Как ще разпознаем Светлината?...“
  

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата.

Повече информация за участниците може да намерите на нашата Фейсбук страница.