Владимир Люцканов

Един от създателите на Празниците на изкуствата „Аполония” в Созопол през 1984. В периода 1991- 1992 г. специализира режисура в Националната академия „Силвио д’Амико” в Рим. От 1999 г. е управител на продуцентска къща "VIP МЕДИЯ”. Кариерата си на актьор започва през 1984 г. в Драматичен театър „Константин Величков” в Пазарджик. В периода 1985-1989г. играе на сцената на Народен театър „Иван Вазов”, а от 1989 до 2006г. – в Театър „Българска армия”. От 1994 до 1998г. е главен асистент по актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ. Като театрален режисьор е поставял „Арсеник и стари дантели” от Дж. Кесълринг, „Вещиците” от Роалд Дал, гала-спектакъла “100 години Народен театър”, „Красиви тела” от Лора Кънингам. Следващият му проект е мюзикълът „Време за мъже”  (“The Full Monty”) от Дейвид Язбек и Терънс Макноли.

От 1983г. е сценарист, режисьор и водещ на редица програми в БНТ, сред които „Умно село”, „Аз, театърът” и др. Продуцент на тв сериал „Писмата на един дакел” и ТВ-поредицата „Пътеводител на историческия стопаджия”. В периода 1998 – 1999г. е главен редактор на направление „Култура и образование” в БНТ.

Носител на престижни награди от филмови фестивали, сред които Първа награда на второто издание на фестивала „Осмата муза” за поредицата на БНТ „Пътеводител на историческия стопаджия”, Голямата награда и Наградата на Френския културен институт на четвъртия фестивал „Осмата муза” за филма „Другото земно кълбо” за художника Греди Асса и др.

назад