Вино от глухарчета1 час и 30 минути
Автор: Рей Бредбъри
Превод: Жени Божилова
Драматизация и режисура: Катя Петрова
Сценография и костюми: Петя Караджова, Юлияна Войкова - Найман
Композитор: Христо Йоцов
Мултимедия: Сотир Гелев
Хореография: Анна Пампулова


Участват: Александър Йорданов, Ангелина Славова, Анна-Валерия Гостанян, Боян Арсов, Венцеслав Димитров, Димитър Иванов – Мич, Йордан Тинков, Кристина Янева, Ралица Туджаро, Светослав Добрев, София Трейман25/05 19.00 (Голяма сцена)
04/06 19.00 (Голяма сцена)


Запознайте се с Дъг – 12-годишният притежател на най-хубавите гуменки, и се насладете на едно приключение обратно към детството. Към хубавите и безкрайно дълги лета, в които светулките са повече от звездите на небето, а вълнуващите мигове не могат да бъдат записвани в дневник, защото прелитат около нас един след друг.

Лятото на 1928 година – най-подходящото време да бъдеш момче с нови гуменки! Магичен момент, в който времето сякаш е спряло, а наоколо цъфтят глухарчета, зреят ябълки, а ливадите са окосени. Лято, изпълнено с великолепни истории, спомени и приключения. Безгрижни дни на одрани колене, миризма на прясно окосена трева, нови меки кецове, машини на времето и на щастието. 

Дъглас Сполдинг ще открие, че лятото може да бъде много повече от минало, настояще и бъдеще, смесени в едно незабравимо, изгубващо се в маранята „сега“. Всяко лято времето спира и ни дава шанс да мечтаем. Това лято обаче може би ще бъде различно – може да бъде най-добър приятел, който се отдалечава, човешка машина на времето, която може да ни пренесе обратно в годините на Американската гражданска война и нейната жестокост. Лято на научени уроци, докоснати мечти и поглед към звездите под звуците на летните нощни горещини и песните на цикадите и щурците в полето…

„Спектакълът „Вино от глухарчета“ се опитва да дефинира битката между живота и смъртта, между светлината и мрака, между младите и старите. Надяваме се спектакъла да насърчи децата и семействата да говорят повече помежду си, да отнесат видяното със себе си у дома, да искат да открият „машината на времето“ в собствения си живот. 

Хайде да съберем летните спомени във вино от глухарчета! Защото лятото е свобода, летене, обяснение в любов към детството! Лятото е радостта да си жив!

Посвещавам на Дафи.“

Катя Петрова
Премиера – 22.11 и 25.11.2023 г.

Медийно отразяване: 


„БНТ“ - „Култура.БГ“ - Премиера на "Вино от глухарчета" в Младежкия театър

„СЕГА“ - Младежкият театър черпи с „Вино от глухарчета“

„Impressio“ - "Вино от глухарчета" - поклон към порасналите деца

„ДУМА“ - "Вино от глухарчета" на театралната сцена

„Труд“ - „Вино от глухарчета“ черпят в Младежкия театър

„Kafene.bg“ - „Вино от глухарчета“ с премиера на сцената на Младежки театър

„Lifestyle.bg“ - „Вино от глухарчета“ от Рей Бредбъри с премиера в Младежки театър „Николай Бинев“

„БТА“ - „Вино от глухарчета“ – поклон към порасналите деца

„Artportal.news“ - „Вино от глухарчета“ ни опиянява в Младежкия театър

Опиянението на чувствата във "Вино от глухарчета"

Радио Фокус" : Актьорът Светослав Добрев: "Вино от глухарчета" е разказ за израстването на едно момче