Бившата мис на малкия град1 час и 40 минути
Автор: Мартин Макдона
Превод: Мариана Мелнишка
Режисьор: Владимир Люцканов
Сценография: Венелин Шурелов
Костюмограф: Елица Георгиева


Участват: Искра Донова, Станка Калчева, Николай Луканов, Николай Владимиров

„В малка къща в планинското ирландско градче Лийнан, 40- годишната Морийн (Искра Донова) живее с обсесивната си и манипулативна възрастна майка Мег (Станка Калчева), грижейки се ежедневно за нея. 
Попаднала в отровния цикъл на разрушаващите се взаимоотношения между дъщеря и майка, ежедневните битки, вечното недоволство и непрестанния дъжд, потропващ по прозорците, Морийн мечтае да напусне дома си завинаги. Когато птичето каца на рамото ѝ, срещайки неочаквания ухажор Пато Дули (Николай Луканов), Морийн се осмелява да започне да се надява и да мечтае за по-добър живот.  Майка ѝ Мег обаче има много, много по-различни планове...“

„Бившата мис на малкия град“ е спектакъл за отношенията между обикновените хора, които търсят светлината в тунела; за тези, които преследват личната си Обетована земя, в чието съществуване не са напълно убедени, макар и на моменти сякаш да я виждат пред очите си – миг преди да изчезне и те отново да бъдат погълнати от сивотата. Спектакъл за хора с мечти. 

„Бившата мис на малкия град“ от Мартин Макдона. Това е първата пиеса на ирландския (макар и роден във Великобритания) автор, която го превръща в световна сензация, и за която получава множество награди и номинации. Преводът на български е на Мариана Мелнишка – преводач с огромен опит, чието име стои зад преводите на култови заглавия като „Портокал с часовников механизъм“, „Какво видя кучето и други истории“ и 3 романа от поредицата „Хари Потър“.
Режисьор на спектакъла е директорът на Младежки театър "Николай Бинев" – Владимир Люцканов. Напомняме, че той е режисирал множество успешни представления в Младежки театър, сред които „Вятърът в тополите“, „Кухнята“, „Летище“, „Страхотни момчета“, „Красиви тела“, „Аз, Фойербах“ и спектакъла по песни на Стефан Вълдобрев „По- полека“!

Сценографията е дело на Венелин Шурелов, който е реализирал успешни изложби, интерактивни инсталации, дигитални проекти, пърформанси и множество примери за прекрасна сценография. Отличен е с награди с „Аскеер“ и „Икар“ за сценография. Венелин е сценограф на два от спектаклите, които Младежки театър "Николай Бинев" реализира през 2019-а г. – „Аз, Фойербах“ и „По- полека“. Костюмограф е Елица Георгиева, която ще продължи забележителната си работа в Младежки театър "Николай Бинев", след като беше част от екипа на спектаклите „Като трохи на прозореца“, „Еквус“, „Специални поводи“, „Лунните деца“, „По- полека“ и „Bai Ganyo“!

Награди и номинации: 

Номинация за награда „Икар“ 2021 за поддържаща мъжка роля (Николай Луканов)

Номинация за награда „Аскеер“ 2021 за костюмография (Елица Георгиева),

Номинация за награда „Аскеер“ 2021 за водеща женска роля (Искра Донова)

Номинация за награда „Аскеер“ 2021 за водеща женска роля (Станка Калчева)

Номинация за награда „Аскеер“ 2021 за най-добро представление


​Премиера – 23.09.2020 г.

Медийно отразяване:


„БНТ“ - „Култура.БГ“ - Премиера на "Бившата мис на малкия град"

„Въпреки.com“ - Критичен поглед: „Неудобният” Мартин МакДона с премиера в Младежкия театър

„Култура“ - Врагът вкъщи