Интервю с екипа на „Скрито-покрито“

03 Октомври 2017
Интервю с екипа на „Скрито-покрито“
Запознайте се с екипа на „Скрито-покрито“ - сетивно-интерактивния пърформанс на Панаир на Младите 2017. Ана Вълчева, Габриела Петрова и Саша Хаджиева разказват повече за спектакъла.  


Какво ви провокира да вземете участие в Панаир на Младите и с какво ви привлича тази форма на театъра и това пространство?
 
Габи:
Ние участвахме миналата година в “Панаира на младите” и тази година отново се вдъхновихме и решихме, че е хубаво да видим отново пространствата. Тъй като по принцип нашият театър е site-specific и тези кратки форми много ни вълнуват. А и тази година има отворени две нови пространства, Апартамента и Терасата, в едно от които ние всъщност ще представим представлението си “Скрито-покрито”.
 
За site-specific театъра е интересно, че артиста черпи вдъхновението си от всичко в пространството- приложението му, цветовете в него, контекста му и дори миризмата му, всичко което може да видиш и усетиш и да те доведе до някакви нови посоки. Затова винаги е различно и ново.
 
Ана:
Мястото определено генерира идеите. Това пространство тук(Апартамента), предизвика създаването на това представление и то е точно за тук и само за тук. Не може да бъде преместено.
 
Саша:
Всъщност, в чистата си форма, site-specific представленията са уникални в дизайна си, спрямо дадено пространство. Има и хибридни, които също са много интересни за нас и ни вълнуват.
 
Срещнахте ли препятствия по пътя си към осъществяване на представлението “Скрито-покрито” и какво да очакват посетителите му?
 
Габи:
Тук, може би, е момента да благодарим на екипа на театъра, които ни съдействат максимално и ни дава възможност да експериментираме с различни методи, защото сме технически и финансово обезпечени, благодарение на фестивала.
В “Скрито-покрито” например, ще използваме само част от методите на сетивния театър, но и много други похвати. Миналата година бяхме в класическия лабиринт, тази година решихме, че тотално ще пробваме нещо ново и за нас си е предизвикателство, от което очакваме всичко!
 
 
А кое е най-важното качество, което трябва да проявят участниците, за да усетят и изживеят напълно този пърфоманс?
 
Габи:
Със сигурност трябва да имат готовност за разчупване на идеите за театър. Такова любопитство, което не си сигурен до къде и дори дали е точно за теб, но просто да си отворен да ти се случи.
 
Анна:
Това е характерно за интерактивния театър, че зрителя не знае какво да очаква, но и ние не знаем какво да очакваме от него и всяка среща е уникална и индивидуална. Наистина можеш да очакваш всичко
 
А как се възприема от зрителите до сега?
 
Габи:
Интересното в сетивния театър е, че на някои моменти зрението е ограничено и всички други сетива са активни и много по-лесно се работи през тях, по-лесно се комуникира и то на подсъзнателно ниво. Откриваме неща, които хората дори не са подозирали, че съществуват в тях и излизат на яве. Това много вълнува хората. Преминават през различни предизвикателства, стават по-любопитни.Създава се много специфична палитра от емоции.
Но сега ще е малко по-различно. Тук има игра и със зрителя, до колко ще бъде провокиран, до колко ще бъде активен в тази ситуация, която ние сме създали за него. Ще е интересно и предстои да видим как се възприема.
 
А какво искате да остане в зрителите-участници след като си тръгнат от тук (Апартамента)?
 
Саша:
Предполагам, че за всеки ще бъде много различен ефекта, влиянието. За нас ще е достатъчно дори ако нещо малко е останало в човека и е “поразръчкал” в себе си. До голяма степен ще подходим психологически и затова е интересно, ако успеем да накараме човек да се поразрови в себе си или поне се подсети дори за нещо. Ако полюбопитства, ако се засмее или се понатъжи малко. Ако задълбае.
Ана:
Да си тръгне с въпроси, които го вълнуват самия него, а отговорите, дори да не получи тук, да продължи да търси.
 
 
А какво може да очакваме от вас за в бъдеще. Подготвили ли сте вече следващите си проекти?
 
И те са скрити-покрити. Постоянно търсим нови възможности да създаваме и реализираме идеите си, всяка година създаваме нови представления, сега тепърва започва сезона, така че и за нас предстои да видим какво ще успеем да направим. Дано открием и нови места за случването им, в които да се срещнем отново!

Всички новини