Премиера на спектакъла „Почти представление” в Младежки театър „Николай Бинев”

26 Април 2013
Премиера на спектакъла „Почти представление” в Младежки театър „Николай Бинев”
Младежки театър „Николай Бинев” и продуцентска къща "Bright Light Entertainment" стартират своя първи съвместен театрален проект с режисьор Явор Гърдев и автор Итън Коен - „Почти представление”.

Явор Гърдев получи награда „ИКАР 2013” за режисура на „Хамлет” от У.Шекспир.Спектакълът, който се играе на Голяма сцена на Народен театър „Иван Вазов”, получи и най – много номинации „АСКЕЕР 2013” - за най-добро представление, режисьор и главна мъжка роля за изпълнението на Леонид Йовчев в ролята на Хамлет, Даниела Олег Ляхова, Никола Тороманов и Венелин Шурелов - за сценография и костюмография.

Три едноактни сатирични текста са обединени в спектакъла „Почти представление”. Авторът им е едната половина от звездното дуо братя Коен - Итън Коен, носител на четири Оскара и девет номинации за Оскар.„Фарго“, „Няма място за старите кучета“, „Да отгледаш Аризона“, „Бартон Финк“, „Изгори след прочитане“ – това са само част от филмите на братя Коен - икони в съвременното кино.

Премиерата на спектакъла „Почти представление” ще бъде на 18, 19, 29 и 30 май на голямата сцена на Младежки театър.

Продуцентът на проекта Асения Стайкова, заедно с режисьора Явор Гърдев са поканили за това начинание артистите Георги Стайков, Михаил Билалов, Анастасия Лютова, Иван Несторов, Станка Калчева, Искра Донова и младите Николай Йовин, Юлиян Петров, Елена Телбис, както и децата Виктория Лакова и Мартин Лаков. Сценографията и проекта за плакат са на Чавдар Гюзелев, костюмографията и светлинния дизайн  на  Даниела Олег Ляхова, музиката и фотографията на Калин Николов.Преводът е на Жозеф Бенатов.

В трите едноактни сатирични текста на Итън Коен, които се поставят за първи път в България,  темата е адът на земята и след това.

В „Чакане“ един мъж се изправя срещу несигурно бъдеще на несигурно място, което прилича на обикновена чакалня … за рая или ада. Умира ли надеждата, ако сме мъртви? Неговата тревожност и отчаяние ни препращат към творбите на Кафка, Сартр, Бекет и Пинтър.

В „Четири пейки” се сблъскваме с необичайната среща между добронамерен тексасец и англичанин от тайните служби. Тази среща променя и двамата, но само единият оцелява.

В „Дебат“ властният и нетърпящ възражения старозаветен Бог безмилостно обижда новия Бог на любовта.Злобните нападки завършват с неочаквано възмездие. Всички последвали обрати и промени на гледната точка – в това дори се включват и зрителите – водят до конфликти, които са не по-малко смешни от първоначалния дебат.
Умни, смешни и провокативни, тези текстове разкриват една неочаквана страна от големия талант на Итън Коен.
* * * Спектакълът не се препоръчва за деца под 16 години!
Билетите вече са в продажба!

Всички новини