Стартира кампанията „Домът на думите“

30 Април 2019
Нов дом на книгата!

Щастливи сме да обявим на днешния специален ден, 23 април – Световният ден на книгата и авторското право, логото на нашата постоянна кампания „Домът на думите“.

„Домът на думите“ е инициатива на Младежки театър, която стартира през 2018 г. с успешното реализиране на първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, организирано от Асоциация „Българска книга“, на което театърът беше партньор и домакин. Последваха множество премиери на книги от български автори, както и ценна преводна литература. На нашите сцени, своите книги представиха: Албена Тодорова, Георги Господинов, Васил Балев, Иван Ланджев, Рашко Младенов, Христо Карастоянов от ИК Жанет 45 София; Алек Попов, Борислав Радославов, Галин Никифоров и Захари Карабашлиев от CIELA Books; Марин Бодаков от Издателство за поезия ДА и Издателство ФАБЕР / FABER Publishers.

Заедно с Издателство "Изток-Запад" представихме седмото издание на „1/2 живот“ на Татяна Лолова, новия превод на Владимир Игнатовски на „Театърът: теория и практика“ от Всеволод Майерхолд, както и книгите на Виктор дел Арбол и Пиер Павел. В седмицата посветена на Валери Петров показахме заедно с издателство Colibri Books четирите нови издания на брилянтите му приказки, като и техните илюстратор(к)и. С Десислава Стойчева и Издателска Къща Инфодар промотирахме новата ѝ книга „Актьорите, мениджърите и уменията на бъдещето“. Толкова много срещи, толкова много читатели, толкова много емоция..., а е отминала само една година.

„Домът на думите“ е дългосрочен проект на Младежки театър, който има за цел да насърчи срещите между автори и читатели; да създаде мост между нашите зрители и създателите на добра литература и техните продуцентски къщи. Екипът ни вярва, че думите са най-силното оръжие, с което си служим, затова им дава и най-високата си трибуна – сцената. Убедени сме още, че българското книгоиздаване трябва да се подкрепя, затова и заставаме зад усилията на нашите колеги за намаляване на ДДС върху книгата.

Благодарим на всички, които ни се довериха и избраха Младежки театър за свой дом, макар и за една вечер. Всички Вие – автори, издатели, читатели, зрители – добре дошли сте в салоните ни. Думата имат думите! И нека е така, поне в този дом.

Автор на логото – © Теодора Симова

Всички новини