На 21 март отбелязваме Световния ден на кукления театър

21 Март 2024
На 21 март отбелязваме Световния ден на кукления театър
На 21 март отбелязваме Световния ден на кукления театър –  едно безценно изкуство което радва в наши дни малки и големи зрители. Ние от Младежки театър „Николай Бинев“ се стремим непрекъснато да обновяваме кукления си репертоар, както и да осъществим мечтата си много скоро да се сдобием с чисто нова отделна сцена, на която да се играят куклените ни представления.

Към момента репертоарът ни от куклени спектакли се състои от спектаклите „Гъбарко“, „Емил от Льонеберя“, „Принцесата и скъсаните обувки“, „Тигърчето спас“, „Трите прасенца“, „Храбрият оловен войник“ и „Червената шапчица“.

Началото на 2024-та година отбелязахме с премиера на спектакъла „Червената шапчица“ по Шарл Перо. Автор на драматизацията и режисьор е Валентин Владимиров – Валяка, сценографията и куклите са дело на Георги и Таня Пасеви, а композитор е Станимир Иванов.

В спектакъла участват актьорите Анна-Валерия Гостанян, Йордан Тинков, Ралица Туджаро. Премиерата на „Червената шапчица“ се състоя на 6 и 7 януари и премина повече от успешно. Нашият подарък за новата година бързо се превърна в любима постановка на малките ни зрители, които се наслаждават на едно класически заглавие, погледнато от една малко по-различна гледна точка, но все толкова вълнуващо и интересно.

Само преди броени дни – на 9 и 10 март се състоя премиерата на най-новия ни спектакъл – „Храбрият оловен войник“ по Ханс Кристиан Андерсен. Един вълшебен разказ за нежната и трогателна история на Храбрият оловен войник и Малката хартиена балерина. Прекрасна приказка за мечтите, въображението, завистта, волята и смелостта. Драматизацията и режисурата са на Валентин Владимиров – Валяка, сценографията и куклите са дело на Елена Цонкова, а композитор отново е Станимир Иванов! Актьорският състав на спектакъла включва артистите Александър Йорданов, Венцеслав Димитров, Йордан Тинков, София Трейман, Ярослава Павлова, Яна Терзиева. Представлението е подходящо за деца над 7-годишна възраст и освен в традиционните сутрешни часове зрителите могат да се насладят на магията на  „Храбрият оловен войник“ и от 19:00 часа.

Друг любопитен и обичан от малки и големи куклен спектакъл е „Гъбарко“! В него децата ще се насладят на историята за една гъбка, която си пожелава да стане истинско човече с ръце и крака. Доктор Га сбъдва мечтата му и той тръгва по света, за да търси приятели и да играе с тях. Малката и неразумна гъбка опознава света, но и прави много бели, които го карат да се замисли над действията си и да промени поведението си.

Спектакълът е по мотиви от книгата „Гъбарко“ с автор Батко Златко. Постановъчният екип се състои от проф. Жени Пашова – постановка, Михаела Тюлева – режисьор и актьорите Александър Йорданов, Ралица Туджаро, Венцеслав Димитров, София Трейман и Димитър Иванов – Мич.

Продължавайки нашия разказ е важно да обърнем поглед назад и да си припомним началото и нашия първи изцяло куклен спектакъл – „Принцесата и скъсаните обувки“. Спектакълът разказва историята на една свободолюбива принцеса, която всяка вечер, тайно от своя баща излиза, а на сутринта се прибира с поредния чифт скъсани обувки. Любопитен да разбере къде ходи нощем тя, царят обещава ръката ѝ на този, който успее да разкрие тайната на момичето. След безброй неуспешни опити от страна на кандидатите, идва ред на един по-различен войник. Дали той ще разбере истината за скъсаните обувки и ще успее да спечели любовта на царската дъщеря или ще е поредният, който ще изгуби главата си…
Всяка вечер принцесата напуска своите обятия, за да премине от другата страна на огледалото, където я очакват нейните приятели. Там я чака един друг свят, изпълнен с песни, танци, веселби и театър; свят, в който сбъдва своята мечта – да бъде актриса, също като майка си. Драматизацията на вечната приказка на Братя Грим е на проф. Славчо Маленов, който също така е и режисьор на спектакъла. Сценографията, костюмите и куклите са дело на изключителния тандем Силва Бъчварова и проф. Васил Рокоманов, а композитор е Владимир Джамбазов. В спектакъла участват Александър Йорданов, Димитър Иванов – Мич, Ралица Туджаро, София Трейман, Соня Тодорова, Стайко Стайков.

Ах, този Емил! Ах, този Емил! Накъде сме без малко пакости? Е, спектакълът „Емил от Льонеберя“ ни представя безброй смешни пакости, които на моменти хич не са забавни за родителите на Емил! „Емил от Льонеберя“  е много любим детски спектакъл на всички наши зрители, които с усмивка и любов се потапят в пакостите на обичания, макар и често непослушен Емил! Неговите приключения оживяват на нашата сцена чрез прекрасните кукли и играта на актьорите Йордан Тинков, Ивелин Николов, Павел Громков, Русита Боева и Соня Тодорова. Режисьор на спектакъла е София Трейман, сценограф е Бояна Минкова, а композиторът на представлението е Михаил Шишков – син.

Вечната класическа приказка „Трите прасенца“, която всяко дете по света познава и обича се радва на голям интерес от най-малките ни зрители. В представлението участват Димитър Иванов – Мич, Ралица Туджаро, София Трейман, Александър Йорданов, Зорница Маринкова, Ярослава Павлова, които съставят двата актьорски състава. Режисьор на спектакъла е Валентин Владимиров – Валяка, сценографията, куклите и костюмите са дело на Юлия Лачева и кукломайсторите са Георги и Таня Пасеви, а композитор е Станимир Иванов.

Забавният и поучителен куклен спектакъл „Тигърчето Спас“ се завръща на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“ именно в седмицата на Световния ден на театъра – на 23-ти март от 11 ч. и 14 ч. и отново ще радва малки и големи, разказвайки им за приключенията на едно симпатично, любопитно и смело (понякога) тигърче, което ще жъне подвизи из балонената гора, срещайки различни чудновати приятели и научавайки най-важния урок (не само в балонената гора, но в живота)  – когато правиш добро ще получиш обратно – добро! „Тигърчето Спас“ е по идея от едноименната книга на Рада Москова. Драматургията е на Ивелин Николов и Йордан Тинков, постановка проф. Жени Пашова, режисурата е на Михаела Тюлева, сценографията и куклите са дело на Ивелин Николов и Йордан Тинков, композитор на представлението е Николай Димитров, а участие в спектакъла взимат актьорите Ивелин Николов и Йордан Тинков.

Заявката, която Младежки театър „Николай Бинев“ дава е до края на 2024-та година детският ни репертоар да се увеличи и да виждаме пълни залите си с щастливи, усмихнати и вдъхновени детски лица, но и много смеещи се и радостни родители, защото магията на кукления театър може да зарази и малки, и големи, и е за всички възрасти от 1 годинка до 1001 години!

Честит Световен ден на кукления театър!

Всички новини