„X ПАНАИР НА МЛАДИТЕ“ SITE-SPECIFIC THEATRE

13 Юни 2017
За 10-а поредна година Младежки театър „Николай Бинев“ организира ежегодния театрален фестивал „Панаир на младите“. След успеха на миналогодишното издание, и тази година Панаирът е посветен на SITE-SPECIFIC театъра.

Младежки театър ще оживи 5 нетрадиционни пространства, като продуцира реализирането на 5 проекта, избрани на конкурсен принцип. Те ще се осъществят в 5 специфични локации в театъра, за 5 дни в рамките на Панаира – от 1 до 5 Октомври. 

И тъй като SITE-SPECIFIC театърът е вид сценично представяне, вдъхновено от специфично пространство, то публиката ще навлезе във вътрешността на театъра, за да се потопи в театралните преживявания. Пространствата, които иначе са недостъпни, сега ще бъдат отворени за публиката по време на фестивала. Така например едно от представленията ще се осъществи под кръга на Голяма сцена, където се помещава механизацията за въртене. Друго е климатичната инсталация, която подава въздух за цялата сграда. Ще бъдат включени и нови пространствата, невиждани до сега от масовата публика. Традиционно, по време на Фестивала, ще бъдат организирани и 2 концерта в „Клуба на актьора“ на изгряващи български музиканти.

Всички желаещи да участват могат да кандидатстват с проектите си от 20 юни до 20 август като попълнят и изпратят формуляр за кандидатстване.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата. 

Условия за участие:
 
  1. Кандидатите да изпратят попълнен формуляр* за участие на адрес: panair@mlt.bg до 20 август 2017 г. вкл.
  2. Ако проектът предвижда използване на текст или друг изходен материал – да се прикачи копие от него заедно с формуляра.
  3. Право на участие имат професионалисти и студенти завършили 2 курс на ВУЗ – направление „Сценични изкуства“ към датата на откриване на Панаира.
 
Изисквания към проектите:
 
  1. Проектите да са авторски, изготвени специално за едно от петте пространства предоставени от Младежки театър „Николай Бинев“.
  2. Времетраенето на сценичното представяне да е между 20 и 40 мин.
  3. Всички участници, ангажирани в проекта, да са свободни в периода 1-5 Октомври 2016 г., а играещите в държавните и общински театри да декларират своята заетост.
  4. Участниците да имат възможността да репетират през м. Септември при предварително подаден график от Младежки театър. (интензивния репетиционен период ще започне от 14 септември).
  5. Участниците в проекта да се съобразят с условията на фестивала, техническите възможности на избраната локация, Правилника за вътрешния ред и организация на Младежки театър „Николай Бинев“, както и Правилника за пожарната и аварийната безопасност (ПАБ) като са готови да преминат през задължителен инструктаж преди влизане на терен.
  6. Проектите да са с уредени авторски и сродни права.
        
*С приоритет ще бъдат разглеждани проекти, които използват текстове на живи автори.

Всеки от селектираните проекти ще бъде финансиран със сума на стойност 1 000 (хиляда) лева бруто
 

За повече информация и въпроси може да се обърнете към организаторите на 10-ото издание на „Панаира на младите“ на и-мейл: panair@mlt.bg 

Очакваме Вашите идейни проекти.  
На добър час!

Екипът на Младежки театър „Николай Бинев“

Всички новини