„Световен театър в София“ представя „ЮДА” на 14 юни 2015 г.

10 Юни 2015
„Световен театър в София“  представя „ЮДА” на 14 юни 2015 г.
ЮДА
от Лот Векеманс
Със субтитри на български език

14 юни 2015 г., Младежки театър „Николай Бинев“ – 19:00 ч.
Билети на касата на Младежки театър „Николай Бинев“ и онлайн на theatre.bg

След спектакъла публиката ще има възможност за среща с актьора Стивън Шарф в „Клуб на актьора”, Младежкия театър „Николай Бинев“.

Кръгла маса „Евангелието на Юда и театралната му версия“
15 юни 2015 г., Гьоте-институт, 9:30-12:30, вход свободен
Работни езици: български и немски


ТЕАТЪР „МЮНХНЕР КАМЕРШПИЛЕ“ - МЮНХЕН, ГЕРМАНИЯ
  • Режисьор Йохан Симонс
  • С участието на Стивън Шарф
  • Сценография Бетина Помер
  • Костюми Хенриете Мюлер
  • Музика Мартен Шумахер
  • Драматург Юлия Лохте
  • Превод Ева Пипър, Кристин Байс
  • Осветление Волфганг Гьобел

Във всяка епоха се пораждат спекулации около Юда и неговите мотиви. Съществуването на Евангелие от Юда в античността е известно от споменаването му в труда на починалия към 200 г. Ириней Лионски „Против ересите”. В края на 70-те години на миналия век е открит текст, за който след многогодишни изследвания се доказва, че е коптски превод на споменатия от Ириней гръцки оригинал, създаден около 160-170 г. сл. Хр. Евангелието от Юда – такова, каквото го познаваме днес – дава известна информация за догматичното и христологично развитие на гностични секти повече от 100 години след смъртта на Христос. Текстът показва също така колко силно разказът за смъртта на Христос и предателството на Юда е вълнувал въображението на хората през вековете – чак до пиесата на холандската писателка Лот Векеманс „Юда”.
Изключителният й текст безпощадно разнищва склонността на човечеството да създава герои през тяхната противоположност. Йохан Симонс, една от големите фигури на съвременния театър и настоящ директор на един от най-важните германски театри „Мюнхнер Камершпиле”, го превръща в забележителна театрална инсталация. За своето актьорско изпълнение Стивън Шарф е отличен с престижната награда “Гертруд-Ейсхолд Ринг” 2013.

На 15 юни 2015 г. в Гьоте-институт ще се проведе кръгла маса на тема „Евангелието на Юда и театралната му версия“. Специално за нея пристига проф. Грегор Вурст, който през 2007 г. заедно с Родолфе Касер публикува превода и едно критично издание на смятаното за изгубено Евангелие от Юда. Грегор Вурст е професор по църковна история и патристика в католическо-теологическия факултет на Аугсбургския университет.
Вече се уталожи вълнението около мнимото „алтернативно” Евангелие, което разкривало непознати детайли за историческите събития около Исус и неговите Апостоли.
Темата за Евангелие от Юда и театралната му интерпретация ще е централна в срещата, между българската публика и режисьорът Йохан Симонс, проф. Грегор Вурст, актьорът Стивън Шарф, Дорте Лена Айлерс (сп. „Театър дер цайт“) и Тони Николов (портал „Култура“).

Модератор на срещата ще бъде Цветелина Йосифова.

Гостуването на спектакъла и кръглата маса се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт в София.
--
„Световен театър в София“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г.
--
Деветото издание на „Световен театър в София” се осъществява с подкрепата на Столичната община, Министерство на културата, Италиански културен институт в София, Гьоте-институт в София, Фондация „Америка за България", Сдружение „Антракт”, Младежки театър „Николай Бинев”, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Театрална работилница „Сфумато”, Derida Dance Centre.

Медийни партньори на „Световен театър в София” са: БНТ, Програмата, Дневник, Портал Култура, Литературен вестник.

Всички новини