Терасата на Хамлет

29 Септември 2017
Терасата на Хамлет
На 4 октомври, ще можете да видите една различна интерпретация на класическия Хамлет. Заповядайте в 19:30, 21:00 и 22:30. Не забравяйте, че входът за спектакъла е през Служебния вход на Младежки театър от ул. „Малко Търново“. Препоръчваме Ви да бъдете и с топли дрехи, пространството е частично открито. 

 
Терасата на Хамлет
 
„Хамлет“ е една от най-често поставяните пиеси по световните сцени, а въпросите, вплетени в нея преди четири века, продължават да въплъщават най-дълбоките и извечни питания в човешкото битие. Но по време на „Панаира на младите“ Хамлет получава не само нова интерпретация, но и изцяло нова и неочаквана локация.
 
Както терзанията на една раздвоена и изгубена душа, разпиляна по трънливите пътеки на съдбоносните решения и още по-съдбоносните колебания, заплашва да разкъса задушаващите я гърди, оказали се прекалено тесни за нея, така и някои постановки не могат да бъдат удържани зад стените на театъра. Те имат нужда да се разгърнат на открито, да се измъкнат от познатите помещения, да поемат дълбока глътка чист въздух и да изкрещят въпросите си към всемира, да изпълнят празното пространство между сградите на смрачила се София.
 
Поради това вечерта на четвърти октомври терасата зад Камерна сцена на Младежки театър „Николай Бинев“ ще бъде Елсинор. Светът на затвора, изплетен от собствените ни желания и страхове. Ще бъде работното място на четирима наемници, застъпили нощната си смяна. Смяна, която ще разтърси живота им. Ще бъде ръбът на света, отвъд който дебне неизбежната среща със свръхестественото. Ще бъде сюрреалистичната мъгла, в която действителността ще се разтвори само за да покаже истинската си същност. Същност, пропита от кърваво желание за власт.
 
В това не-място, изпълнено с не-герои, публиката ще се озове тайно, почти на пръсти, през служебния вход на театъра, през поредица от коридори и стълбища. През прага на терасата. Под погледа на звездите. За да надникне там, където са се събрали маргиналите, които не са престанали да питат.  Там, дълбоко в нас, където вечно търсим истината и смисъла.
 
Автор Любослава Христова

Всички новини