Интервю с екипа на „Хамлет“

03 Октомври 2017
Интервю с екипа на „Хамлет“
Режисьорът Анета Иванова за първата си постановка „Малкият Хамлет“, част от театралния фестивал „Панаир на младите 2017“, и един от актьорите в нея - Йордан Върбанов.  С тях разговаря Василия Тодорова.
 
Разкажете ни малко повече за „site specific”- какво представлява, как се възприема от публиката и какви предизвикателства крие?

Анета Иванова: В момента основното предизвикателство за нас са климатичните условия. Тази театрална форма дава много по-голям реализъм на цялото нещо, което правим, защото постановката ни ще се играе отвън, имаме достатъчно въздух и пространство, което не е ограничено от стена, като в театъра, и усещането за завеса и фалшивост се губи. Това, че дистанцията с публиката е толкова малка, прави цялото нещо много по-истинско, защото го няма подиума, няма я преградата между актьори и зрители.

Как се роди идеята за пространството, на което да бъде изигран „Малкият Хамлет“?  

Анета Иванова: Привлече ни това, че там има липса на уют, на стени, на комфорт. Изобщо не знаеш какво има долу, не знаеш дали в сградата отсреща не те дебне нещо. Дава ни стремеж към един не толкова театрален, а по-реалистичен поглед над нещата. Когато седиш там, хората са пред теб на толкова близко разстояние и имаш гледка през терасата - това придава по-голяма дълбочина и въздух на постановката в истинския смисъл на думата.

Какво Ви вдъхнови да представите Хамлет от една различна гледна точка?

Йордан Върбанов: Мястото. По принцип Терасата е пълна с реквизит през цялото време на годината и някак си никой никога не я забелязва, а тя всъщност е доста просторна. Според мен пространството е най-водещото, защото когато го видяхме, не искахме да представяме как сме на друго място, а точно на това, в което сме. В Шекспировия „Хамлет“ действието започва на наблюдателницата в замъка и, когато в началото се бяхме събрали да обменяме идеи, всички открихме, че Терасата е място, точно като тази наблюдателница, а зад нас е двореца, който всъщност се оказа „Младежки театър“.
Анета Иванова: Когато съм идвала в този театър, винаги съм си мислела, че Терасата е изключително малка, защото е била препълнена с големи неща, част от реквизита, но сега, когато застана там, тя се оказва едно огромно празно пространство, на което може да се случи всичко. А какво ще се случи там, със сигурност няма да е това, което хората си представят, когато чуят „Хамлет“.       
Бихте ли участвали отново в „Панаир на младите“?

Анета Иванова: Да, защото за тези месец-два работа свикнахме с мястото и постановката и започнахме да се чувстваме много комфортно. Тъй като формата е „site specific”, получаваме, както правото да експериментираме, така и много по-голяма свобода в други аспекти, която ни позволява да търсим нови пътища към един театрален език извън сцената. Този фестивал ни даде нещо много хубаво и специално, което не бихме могли да получим никъде другаде.

Тъй като споменахте Шекспировия „Хамлет“ преди малко, искам да Ви попитам как Вие си отговаряте на въпроса „Да бъдеш или да не бъдеш?“

Анета Иванова: Опитваме се да бъдем, продължавайки да правим това. Не сме избягали все още, макар че имаме още малко време (смее се).  Но като че ли понякога, колкото и да ни се струва, че отговорът е „да не бъдем“, ни се ще да вярваме в първото и затова се опитваме да правим това. 

Всички новини