Фестивалът на Младежки театър - „Панаир на младите“ се завръща между 1 и 5 октомври 2018 г.

18 Юни 2018
Фестивалът на Младежки театър - „Панаир на младите“ се завръща между 1 и 5 октомври 2018 г.
Младежки театър „Николай Бинев“ има изключителната чест и удоволствие да съобщи, че за 11-а година ще организира ежегодния театрален фестивал „Панаир на младите“.

След успешните и предизвикали огромен интерес последни две издания, и през 2018-а г. „Панаирът на младите“ е посветен на SITE-SPECIFIC театъра

През ранната есен на 2018 г. Младежки театър ще вдъхне живот на 3 нетрадиционни пространства, като продуцира реализирането на проекти, избрани на конкурсен принцип след кандидатстване. Проектите трябва да се реализират в 3-те специфични локации в театъра, в рамките на 5-те дни на фестивала – от 1 до 5 октомври 2018 г.

SITE-SPECIFIC театърът е вид сценично представяне, вдъхновено от конкретно специфично пространство, което не разполага с традиционните представи за сцена и салон. Пространствата, в които се реализират проектите са нестандартни и позволяват на публиката да се докосне до театъра по един нов и вълнуващ начин, надниквайки зад кулисите му и усещайки магията на театралното изкуство. Единствено по време на фестивала недостъпните и потайни пространства в Младежки театър „Николай Бинев“ ще бъдат отворени за публиката, която ще има възможност да бъде част от едно нетрадиционно и незабравимо театрално изживяване.

Тази година пространствата, които сме избрали са 3, като отново не изневеряваме на себе си и за поредна година сме включили ново пространство, до което публиката никога не се е докосвала. Това пространство е специалната изненада, която ще представим пред вас съвсем скоро. Другите две пространства са Климатичната инсталация, която подава въздух за цялата сграда и Апартамента над касата на театъра. 

Тази година сме ви подготвили още много изненади, които ще разкриваме постепенно.

Фестивалът се организира с подкрепата на Министерство на културата на Република България.


Всички желаещи да участват могат да кандидатстват с проектите си от 29 юни до 15 август включително.
Всеки от селектираните проекти ще бъде финансиран със сума на стойност 1 000 (хиляда) лева бруто.
За да кандидатстват желаещите екипи трябва да попълнят и изпратят формуляр за кандидатстване.

Условия за участие:

Кандидатите да изпратят попълнен формуляр* за участие на адрес: [email protected] до 15 август 2018 г. включително.
Ако проектът предвижда използване на текст или друг изходен материал – да се прикачи копие от него заедно с формуляра.
Право на участие имат професионалисти и студенти завършили поне 2 курс на ВУЗ – направление „Сценични изкуства“ към 1 октомври 2018 г.

Изисквания към проектите:

Проектите да са авторски, изготвени специално за едно от трите пространства предоставени от Младежки театър „Николай Бинев“.

Времетраенето на сценичното представяне трябва да е минимум 40 минути.

Всички участници, ангажирани в проекта, да са свободни в периода 1-5 Октомври 2018 г., а играещите в държавните и общински театри да декларират своята заетост. 

Участниците да имат възможността да репетират през месеците август (без ангажирането на служби от театъра) и септември при предварително подаден график от Младежки театър. Интензивният репетиционен период, подкрепен от сценични работници и направленията „Музикално оформление“ и „Художествено осветление“  ще започне от 11 септември.

Участниците в проекта да се съобразят с условията на фестивала, техническите възможности на избраната локация, Правилника за вътрешния ред и организация на Младежки театър „Николай Бинев“, както и Правилника за пожарната и аварийната безопасност (ПАБ) като са готови да преминат през задължителен инструктаж преди влизане на терен.

Проектите трябва да бъдат с уредени авторски и сродни права.

За повече информация и въпроси може да се обърнете към организаторите на 11-ото издание на „Панаира на младите“ на и-мейл: [email protected] или на телефон 0888 446 003.

За желаещите да кандидатстват е подготвена форма-формуляр, в която трябва да заявите кога имате желание да разгледаме заедно пространствата, включени в тазгодишното издание на Панаир на Младите. По този начин ще се докоснете до атмосферата и духа на пространствата в театъра. Очакваме тези огледи да ви вдъхновят да дадете живот на вашите идеи и проекти, използвайки въображението и креативността си.


На добър час и успех на всички!

Екипът на Младежки театър „Николай Бинев“
 
 

Всички новини