Радован III1 час и 50 минути
Автор: Душан Ковачевич
Превод: Мария-Йоанна Стоядинович
Режисьор: Анастасия Събева
Сценография: Ивайло Николов
Композитор: Асен Аврамов
Хореография: Александър Манджуков
Въздушна акробатика: Емил Видев


Участват: Валентин Танев, Стефан Мавродиев, Гергана Христова, Ния Кръстева, Ахмед Юмер, Августина Калина Петкова, Кирил Недков, Юлиян Петров, Веселина Конакчийска15/12 19.00 (Голяма сцена)


„Радован III“ е „сериозна комедия“ за живота на човек, който е напуснал идиличния си роден край в провинцията, за да заживее в апартамент на 12-ия етаж в един от хилядите блокове в града – „вертикална улица“, в която животът за никого не е това, което би желал да бъде, но и нищо никога не се променя.
Радован III (Валентин Танев) живее със съпругата си Руменка (Гергана Христова), тъста си Станислав (Стефан Мавродиев), двете си дъщери – Георгина (Августина-Калина Петкова), която е бременна от пет години, тъй като родителите ѝ не ѝ позволяват да роди извънбрачно дете от член на омразното вражеско съседско семейство Вилотич и Катица (Ния Кръстева), която е шофьор на междуконтинентален хладилен камион и цял живот е била възпитавана като момче.
В тази балканска „трагична комедия за самопредателството“ се появяват още множество персонажи, които ще ви разсмиват, натъжават, объркват, омагьосват и развълнуват.
Пиесата „Радован III“ е написана от знаменития сръбски драматург Душан Ковачевич през 1973 г. и се превръща в легенда на югославския театър, но тя съвсем не е заключена в конкретното време и пространство, а спокойно „прескача“ границите и се настанява уютно в близката си българска душевност.
Душан Ковачевич е световноизвестен не само като драматург, но и като сценарист на множество югославски, а впоследствие и сръбски, филми, сред които балканската класика „Ъндърграунд“, режисьор Емир Костурица. Филмът беше отличен с наградата „Златна палма“ на Кинофестивала в Кан.

Спектакълът не се препоръчва за лица под 16 години!

Премиера – 7-и и 16-и април, 2021 г.