„Пинокио” за четвърти път на сцената на Младежкия театър

06 Декември 2013
„Пинокио” за четвърти път на сцената на Младежкия театър
Предпремиерата на детския ни спектакъл „Пинокио” по Карло Колоди ще се състои на 13-ти декември от 11 часа. Играе се на Голяма сцена на Младежки театър „Николай Бинев”.

Начело на творческия екип отново е режисьорът Андрей Аврамов. За четвърти път на сцената на Младежкия театър той подготвя класическата и вечна приказка за дървеното човече, което минава през безброй изпитания и извоюва правото да се превърне в истинско момче.

Севар Иванов е в ролята на Пинокио. Той е студент по актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Данаилов (тъй както е бил и Дарин Ангелов преди 11 години). Негов сценичен партньор е колегата му от НАТФИЗ Павел Иванов. Те участват заедно и в друг спектакъл на наша сцена – в мюзикъла „Някои го предпочитат...”, чиято премиера беше в края на октомври този сезон. На сцената им партнират Александър Хаджиангелов, Ярослава Павлова, Зорница Маринкова и Юлиян Петров – млади актьори от трупата на Младежкия театър, вече добре познати на публиката.

През сезон 1978-1979 г. Народният театър за младежта представя за пръв път на своята сцена драматизацията на Рафаело Лаваня на едно от най-прочутите произведения в литературата за деца – „Приключенията на Пинокио” от Карло Колоди. Спектакълът е игран повече от 250 пъти за своите малки зрители и техните родители. В първия си вариант с лудориите и превратностите на Пинокио се заема актьорът Никола Стефанов. Втората постановка е от 1993 г.  и е със значително съкратено времетраене – само за час и половина актьорите помагат на дървеното човече да придобие човешки облик, а в дървената „кожа” на Пинокио влиза Иван Бърнев. Третата версия идва през 2002 г. с участието на Дарин Ангелов в ролята на Пинокио.

Интересното е, че спектакълът всеки път бива почти напълно възстановяван като текст, сценография и хореография, но актьорските превъплъщения се менят. Те именно издават различността на „Пинокио” и съчетани с  безкрайното детско въображение, оставят незабравим спомен в сърцето на всяко поколение.

Режисьорът Андрей Аврамов споделя: „Театралното представление не е книга, която след прочитане ще остане в библиотеката, докато се родят децата на нашите деца. Спектакълът се играе днес, тук, за днешните деца... Затова решихме заедно с малките зрители да проверим: „Възможно ли е днес от едно парче дърво да стане истински човек?”.


Всички новини