„Стиймпънк сърцето на една паяжина от тръби“

27 Септември 2017
„Стиймпънк сърцето на една паяжина от тръби“
Този текст е посветен на пространството „Климатична инсталация“. На 2 октомври там ще се постави спектакълът на режисьора Максима Боева „Косвени щети“ от 18:00, 19:30 и 21:00 часа.  Ето как изглежда пространството през очите на Любослава Христова. 
 

„ Стиймпънк сърцето на една паяжина от тръби“
 
В подземията на Младежки театър „Николай Бинев“ се разполага помещение, в което не се попада току-така. За да се доберете до него, трябва да се осмелите да преминете през поредица от дълги и тъмни коридори, спускайки се все по-надолу. Ако успеете да прекосите и последните завои, без да се стряскате от това, какво ви чака зад ъгъла, ще се озовете в така наречената „Климатична инсталация,“ а именно в стиймпънк сърцето на една паяжина от по-големи и по-малки тръби, уловила в мрежите си множество кранове и няколко резервоара. Тези, които не се изплашат и от крещящите предупредителни знаци по резервоарите, изискващи повишено внимание, и слязат по металната стълба, по-добре наистина да внимават. Тъй като през тръбите, които пъплят като вени из целия театър, текат множество потайни истории и една от тях ще бъде разказана на първи октомври.

Сърцето, което пулсира необезпокоявано и незабележимо в сивкавобелите влажни подземия на Младежки театър, ще приеме нов ритъм. Барометърът в средата ще отчете невиждани нива на смазващо налягане. А обстановката в „Климатичната инсталация“ ще се нажежи осезаемо, когато подземието пренесе публиката в годините на Втората световна война, между двете страни на бойното поле, и бъде населено от героините на „Косвени щети.“ Това са жени, които не участват пряко във войната, но въпреки това понасят нейните най-тежки наказания. Това е „тя“ – майката, дъщерята, сестрата, любимата. Изправена сама пред кошмара на войната.

Тогава в какво ще се превърне пространството, приютило тази история? В бункер? Убежище? Или бойно поле? Фронтова линия? Град в разруха и пожари? Злокобни катакомби? А всъщност къде сблъсъкът е по-страшен – срещу безименния враг на бойното поле? Или срещу болезнено познатото лице на страха и безпомощността между тесните стени на укритието? Предстои да разберем…
 
Автор Любослава Христова
 

Всички новини