Къде живеят декорите и костюмите?

27 Септември 2017
Къде живеят декорите и костюмите?
В тазгодишното издание на „Панаир на Младите“ ще Ви разкажем повече за нетеатралните пространства през погледа на хора, които за първи път се докосват до тях. Това са пишещите лица на фестивала - Василия Тодорова, Любослава Христова и Мая Пенчева. Те доброволно се съгласиха да очертаят с думи всичко, което си струва да бъде разказано. В продължение на няколко дни ще Ви представяме техните текстове, за да усетите атмосерата на фестивала и да се запознаете с екипите, участващи тази година. 

Започваме с текста на Любослава, който разказва за пространството Под сценичен кръг. Там на 5 октомври може да гледате спектакъла на режисьора Тамара Янков - „Черният лебед“ в 18:00, 19:30 и 21:00 часа.

 
Една различна перспектива
или къде живеят декорите и костюмите?
 
Ако театърът създава своята сцена като цял един нов свят, безплътен, но красив, изграден от пъстри костюми, перуки, грим и светлина, то пространството около тази сцена съществува като друг, преходен свят, или невидим мост, който отваря вратата на сивото ежедневие към театралната магия. Този свят обгражда света на сцената, осигурява ѝ стабилни основи, върху които тя да изгради своите кули от слонова кост толкова убедително, че да видим в тях просторни палати или самотни скали. Той ревностно пази нейните тайни, съхранява неотменните съставки, без които не би могло да се осъществи  вълшебството на сцената.

Но вместо грубо да разкъсаме този прозрачен балдахин и да нахлуем в тайните и механизмите на театъра, „Панаирът на младите“ ни предлага нещо по-добро. Той разширява владенията на театралната сцена, като разпростира магията ѝ върху тези тъмни и непознати за публиката кътчета под сцената. Така публиката бива поканена не само да надникне там, под Сценичния кръг на Голямата сцена. Там, където живеят занемелите маски, свлечените костюми и складираните декори, когато залата опустее и театърът притихне. Публиката не просто получава възможност да ги разгледа като прашна музейна сбирка, а да присъства на трансформацията на това пространство, оживяващо и превръщащо се в нова сцена.

Именно край тези маски, костюми и декори ще преминат зрителите на спектакъла „Черният лебед“, след като не просто влязат в голямата зала на Младежки театър „Николай Бинев“, не само се качат на  Голямата сцена, а се спуснат под сцената, за да застанат край познатия Сценичен кръг. Същият кръг, който са виждали неведнъж да завърта актьорите по време на спектакли. Само че този път ще видят кръга през различна перспектива – отдолу, в притихналия овал на подземието, където доскоро са отеквали стъпките на Пинокио, Алиса, Дафне и още ред безсмъртни персонажи. Там, в тъмнината, сред скупчените мебели, дрехи и перуки, сред отрупаните закачалки и отдъхващите си стълби ще ги очаква една история, пресътворена в танц. Историята на „Черният лебед“ като покана за навлизане в тайната стая на съзнанието.

 
Автор Любослава Христова 

Всички новини