Романтичен следобед*/ Romantic afternoon*
Концепция, хореография: Верена Билингер & Себастиан Шулц (Германия)
Съавтори и участници: Джунгюн Ба, Лудвиг Дае, Юлия Блаверт/Тюмай Килинчел, Роберт Редмер, Юли Райнарц, Ури Туркенрих

Целувките в публичното пространство са близки, дълбоки, притискащи, мимолетни, страстни. Гледаме ги и едновременно с това се вглеждаме и в себе си: те предизвикват спонтанна емпатия, воайорство, срам, защитна реакция. Целувките стават знаци, които четем, но не можем да разшифроваме. Оставаме само с предположения за едни непознати хора, с физическото впечатление и със собствената си двойствена реакция.

„Романтичен следобед *“ е хореография за група от шест човека, които се целуват без прекъсване. Те се обгръщат с ръце, държат се един за друг, сменят позициите и партньорите. Те използват жестове за емоции, които не съществуват, външно заемат пози и симулират интимност. Те провокират изкуствени афекти и създават условия, които са лишени от  чувства и в които нищо не е сигурно. Превръщат се в трескава машина, която оборотно произвежда някаква изразителност. 


През май 2017 „Романтичен следобед*“ се представя в рамките на тазгодишното издание на фестивал „Антистатик“.

Билети може да закупите на касата на Младежки театър на цени от 8 / 10лв.


Заповядайте и на WARM UP на ROMANTIC AFTERNOON с публиката в 18:00 ч. във  Фоайето на Младежки театър. Нетипичното игрово въведение на зрителите в темата и хореографията на представлението. ВХОД СВОБОДЕН.

След представлението е предвиден и разговор с артистите, модериран от театралния практик Младен Алексиев.

Верена Билингер & Себастиан Шулц завършват приложно театрознание, както и програмата „Хореография и пърформанс“ към Института за приложно театрознание в Гисен, Германия. Артистичната им практика се основава на разбирането за движението като конвейер на живот и  знак за живот, с който те могат да създават образи, да въздействат и да откриват и емоционални полета на напрежение. „Романтичен следобед“ заедно с по-новата им хореография „Violent Event” са от най-награждаваните им продукции. През 2015 г. дуото получава специално дългосрочно финансиране от провинция Норд-Рейн Вестфалия за артистична продукция основаване на собствена компания.  

Международният фестивал за съвремененанц и пърформанс „Антистатик“ стартира през 2008, като част от усилията на балканската мрежа за съвременен танц “Номадска танцова академия” за популяризиране и развиване на съвременния танц и пърформанс в страните от Балканите, за да превърнат региона в един от неговите динамични центрове в Европа.

Специфичният фокус на фестивала е представянето на утвърдени и дебютиращи артисти, които развиват нови подходи към изкуството на танца, оригинални форми и авторски артистични практики между различни видове изкуства. Досега „Антистатик“ е представил на софийската публика повече от 90 представления на едни от най- иновативните и значими танцови артисти на българската и международна сцена.

Фестивалът „Антистатик“ е активен и по отношение на застъпничеството за развитите на културните политики по отношение на съвременния танц както в български, така и в международен контекст.
Зад основаването на фестивала стоят екипите на Фондация „Брейн Стор Проджект“, Асоциация „Информбюро“ и Център за култура и дебат „Червената къща“ и се организира пряко от артистите и продуценти Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев.

„Романтичен следобед*“ се реализира с подкрепата на: Crespo Foundation, Cultural Affairs Giessen, van Meeteren Foundation, Hessian Ministry for Science and the Arts. Представлението е продуцирано в рамките на фестивала FREISCHWIMMER – Нов театър, пърформанс и Live Art.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на: Гьоте-институт България и NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN) Фонд за танцови копродукции, финансиран от Федералния правителствен комисар за култура и медии, Германия.