Майстора и Маргарита



2 часа и 30 минути
Автор: Михаил Булгаков
Превод: Лиляна Минкова
Драматизация и постановка: Николай Поляков
Сценография: Венелин Шурелов
Костюми: Елица Георгиева
Музика: Асен Аврамов
Хореография: Александър Манджуков
Драматург: Майя Праматарова
Първи асистент-режисьор: Боян Арсов


Участват: Рая Пеева, Койна Русева, Ивайло Христов, Боян Арсов, Августина-Калина Петкова, Александър Хаджиангелов, Ахмед Юмер, Юлиян Петров, Кирил Недков, Георги Гоцин, Светослав Добрев, Вихър Стойчев, Кристина Янева, Бернарда Береану, Никол Оташлийска, Ралица Туджаро



30/03 19.00 (Голяма сцена)
12/04 19.00 (Голяма сцена)
21/04 19.00 (Голяма сцена)
22/05 19.00 (Голяма сцена)


През 30-те години на миналия век Съветският съюз е управляван еднолично и безкомпромисно от Йосиф Сталин, а държавният апарат все по-категорично притиска всеки с различно мнение. В тази атмосфера на преследвания, натиск и насилие, Михаил Булгаков създава един от най-великите романи в историята на световната литература – „Майстора и Маргарита“. Едва 40 години по-късно тази бъдеща класическа и обичана от поколения творба е публикувана в своята цялост – десетилетия след смъртта на Булгаков.
Днес, въпросите, които „Майстора и Маргарита“ задава към обществото и всеки от нас, са все така актуални, изгарящи и невъзможни за отговаряне. Спектакълът „Майстора и Маргарита“ е капсула на времето, благодарение на която можем да се докоснем до магията, която Михаил Булгаков създава в своята вселена, в която се преплитат съдбите на обикновени хора, на Дявола и неговата впечатляваща свита, на Пилат Понтийски и Исус Христос, както и на двама влюбени и тяхната истинска, вярна, вечна любов – Майстора и Маргарита Николаевна.
Спектакълът „Майстора и Маргарита“ е полет на магията, въображението, смеха, мистериите и красотата. Той завладява зрителите със съвършеното съчетание на сатирично, мистично и философско. Режисьорът Николай Поляков съчетава тези три аспекта в удивителна фантасмагория, която завладява ума, сърцето и душата на всеки, независимо дали той вече се е запознал с професор Воланд или тяхната среща тепърва предстои. 
Режисьор на „Майстора и Маргарита” е Николай Поляков, който освен режисьор на спектакъла е отговорен и за драматургичната версия на превода на един от най-изключителните български преводачи – Лиляна Минкова, която за огромно съжаление ни напусна през 2016 г.
Сценографията е бъде дело на един от най-известните, успешни и актуални български сценографи – Венелин Шурелов, а по костюмографията работи Елица Георгиева, която оставя все по-ясна и запомняща се следа в историята на Младежки театър с прекрасната си работа по множество спектакли на Младежки театър през последните години. 
Композитор на спектакъла е една истинска легенда в света на театрална музика – Асен Аврамов, чиято работа и кариера е невъзможно да бъдат описани с едно изречение, имайки предвид безкрайния списък от композиции към повече от 250 театрални постановки, които той е създал. 
Хореограф на „Майстора и Маргарита” е Александър Манджуков, който, убедени сме, за пореден път ще демонстрира своите феноменални умения, създавайки хореография към спектакъла, която сама по себе си е естетическо удоволствие. 

Награди и номинации:
Николай Поляков – Награда „Икар“ в категория „Режисура“ за спектакъла „Майстора и Маргарита“.
Койна Русева – Награда „Икар“ в категория „Главна женска роля“ за ролята на Воланд в спектакъла „Майстора и Маргарита“.
Рая Пеева – номинация за награда „Икар“ в категория „Поддържаща женска роля“ за ролята на Маргарита в спектакъла „Майстора и Маргарита“.
Красимир Недев – номинация за награда „Икар“ в категория  „Поддържаща мъжка роля“ за ролята на Берлиоз в спектакъла „Майстора и Маргарита“.
Асен Аврамов – номинация за награда „Икар“ в категория „Авторска музика“ за спектакъла „Майстора и Маргарита“.
Премиера – 10.12.2021 г.