Еквус

1 час и 30 минути
Превод: проф. Здравко Митков
Режисьор: Стайко Мурджев
Сценография и костюми: Елица Георгиева
Авторска музика: Петър Дундаков
Хореография: Станислав Генадиев


Участват: Малин Кръстев, Станка Калчева, Светослав Добрев, Гергана Христова, Ния Кръстева, Петър Дочев, Ярослава Павлова, Александър Хаджиангелов, Николай Луканов, Юлиян Петров19/02 19.00 (Голяма сцена)


„Еквус“ е терапевтичен текст, текст-острие, мистична наука за метаморфозите на светлината, за преобразуването на боговете в демони, за израждането на любовта в ексцесия, за шепота на бесовете под нежната песен на красотата... Безмилостно осветяващ огромното мрачно поле на подсъзнанието, спектакълът разкрива скритите дълбоко в човешката душа тайни, противопоставящи се на общоприетите обществени норми. (Стайко Мурджев)

Представлението набляга на сблъсъка между вътрешното невидимо живеене и обществената социална оценка. Преплитат се множество теми – медицина, любов, религия. Задава се основният въпрос: „Индивидуалността болест ли е, когато е в разрез с общоприетите норми?“

Режисьор на спектакъла е Стайко Мурджев, носител на награда „Икар“ за дебют за режисура на „Пухеният“ (2010), а също и наградата на публиката във Висбаден (2012).

Спектакълът е отличен с наградата „Аскеер“ 2017 за най-добро представление и има 3 номинации в категориите за „режисура“, „театрална музика“ и „поддържаща женска роля“. 

Продължителност – 1 час и 30 минути

Медийно отразяване: 

Спектакълът „Еквус“ в Младежкия театър "Николай Бинев"​
36 години по-късно: „Еквус“ отново в Младежкия театър​
Режисьорът на постановката "Еквус": Одобрението на публиката е много ценно
Конете не са това, което са
„Еквус“ – лудостта, която ще те погълне​
„ЕКВУС“ – Да полудееш в ритъма на лудостта
Съдебен процес над „Еквус“ в Младежкия театър
"Еквус" в Младежкия театър 
Еквус от Питър Шафър
Стайко Мурджев: "Еквус е образец на съвременния психологически театър
Малин Кръстев: Актьорите не сме много далеч от психиатрите